Vind elkaar en jezelf terug!

WAAROM IMAGO RELATIE THERAPIE?

Imago relatietherapie is een snelle methode om vanaf het begin direct contact te leren herstellen met je partner. Het biedt een veilige methode om gesprekken zo te leren voeren dat je elkaar weer hoort en begrijpt. Je praat dus niet met elkaar "via de therapeut" maar rechtstreeks met elkaar. Je leert je ook te focussen op wat er allemaal nog goed is in de relatie (en dat is best veel, zoals je zult merken). Je leert dus niet alleen problemen op een constructieve manier uit te spreken, maar ook het plezier en de romantiek in je relatie terug te brengen. Het fijne is dat je deze methode direct zelf thuis met je partner kunt toepassen, waardoor je relatie veel sneller verbetert.

Waar komt het vandaan?

Imago Relationship Therapy werd in de VS ontwikkeld door Harville Hendrix samen met zijn vrouw Helen LaKelly Hunt. Wereldwijd zijn er nu meer dan 2500 therapeuten in 53 landen. In Nederland was hij te zien in het TV programma van Oprah Winfrey, waar hij 17 keer werd uitgenodigd vanwege zijn spraakmakende methode, die honderdduizenden stellen heeft geholpen een duurzaam liefdevolle relatie te creëren. Zijn boek ‘Getting The Love You Want’ is een wereldbestseller en werd 31 mei 2019 uitgebracht onder de titel 'Krijg de Liefde die je wilt" door uitgeverij Succesboeken.nl. Dit boek legt als geen ander boek uit hoe relaties eigenlijk ontstaan, waarom ze vaak problematisch worden en hoe je dat kunt omkeren naar een bewuste relatie.

WAT BETEKENT IMAGO?

Harville Hendrix’ methode heet: “Imago Relationship Therapy”. Het woord “imago” (Latijn) of “image” (Engels) betekent beeld. Wij blijken onze partners te kiezen naar het onbewuste beeld dat wij van onze ouders/opvoeders hebben. Zowel de positieve, maar vooral ook de negatieve eigenschappen van onze ouders blijken een belangrijke rol te spelen. Het is met name op dat gebied waar zij ons niet konden geven wat zijzelf ook niet kregen van hun ouders, waar onze pijn, noden en behoeften liggen.

Wij hebben ons als kind snel aangepast met ons gedrag en (het onderdrukken van) onze noden en behoeften, om zo goed mogelijk te kunnen (over)leven in de omgeving waarin we opgroeiden. Hoe goed onze ouders het ook deden of bedoelden, niemand ontkomt aan “jeugdverwondingen” die een imprint hebben achtergelaten en van waaruit wij ons huidige leven leven.

TWEEDAAGSE INTENSIVE

De tweedaagse Intensive staat garant voor groot inzicht en een daadwerkelijke transformatie. In twee dagen kun je door diepere processen heengaan dan in losse sessies in twee maanden, waardoor er werkelijk blijvende verandering kan plaatsvinden. Je relatie verandert niet alleen, maar transformeert echt tot een wezenlijk betere relatie en een nieuw begin.

vraag informatie aan

Jouw partnerkeuze

De partner waartoe je je aangetrokken voelt, heeft soortgelijke “jeugdverwondingen”opgelopen, maar heeft daar op een andere manier mee geleerd om te gaan dan jijzelf. Je onderbewustzijn heeft vrij snel door of een potentiële partner een “match” is of niet. Hoe meer jullie structuren overeenkomen, hoe beter je elkaar herkent (soms alsof jullie elkaar altijd al gekend hebben!) als partner die jou begrijpt en jou eindelijk kan gaan geven wat jij nodig hebt. Als voorschot hierop wordt je verliefd en kun je de ‘heelheid’ voelen die voor jullie relatie mogelijk is, een gelukzalig gevoel, dat ontstaat door alle biochemische stoffen die je hersenen hiervoor aanmaken.

Bekijk ook de Relatie cursus

De machtsstrijd

Na verloop van tijd (1 tot 3 jaar) verdwijnt de verliefdheid en kom je met je voeten op de grond. Naar mate je relatie in de jaren hierna zich verdiept (vooral na trouwen en/of het krijgen van kinderen) kom je in de volgende fase terecht, de differentiatiefase, waarin jullie verschillen aan het licht komen en duidelijk wordt dat er nog een weg te gaan is voor dat je “eindelijk krijgt wat jij nodig hebt”. Dit is immers allemaal nog onbewust bij jullie beiden, (tenzij je al vroeg in je relatie gericht op zoek bent gegaan naar elkaars verborgen noden en behoeften.) Deze volgende fase kenmerkt zich door meer conflicten en uiteindelijk door machtsstrijd: jullie proberen elkaar zover te krijgen dat de ander zich gedraagt zoals de één wil, en dat lukt niet op die manier, wat frustratie, pijn en verwijdering met zich meebrengt.

Wat is conflict eigenlijk?

Harville Hendrix zegt hierover: “Conflict is growth trying to happen”. Onder ieder conflict zit pijn en een onvervulde behoefte. De kunst is om dit bewust te worden en vervolgens elkaar beginnen te geven wat jullie nodig hebben. Daarvoor moet je nieuwe gedragswijzen omhoog halen die je ooit onderdrukt of nog niet ontwikkeld had. Al gevende wordt je zelf hierdoor een heler en gelukkiger mens! Het resultaat is een enorm warme en vervullende relatie, die zelfs vele malen dieper en meer verbonden is dan je aanvankelijke verliefdheid.

Dialogen

De methode om de zo nodige bewustwording en helderheid te krijgen is buitengewoon effectief. Er zijn simpele dialogen voor ontworpen die je direct duidelijk maken waar het wringt en wat eraan te doen. Het is een verademing om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken op een vriendelijke en veilige manier, zonder ruzie. Je leert open en actief naar elkaar te luisteren, terwijl je je eigen mening even parkeert en je kunt spreken zonder in de rede gevallen te worden. Door tijdens zo’n dialoog ook wat eenvoudige lichaamsgerichte technieken toe te passen, wordt de verbinding tussen jou en je partner direct hersteld.

Terug naar romantiek

Terwijl enerzijds de conflicten worden opgelost, wordt anderzijds actief gewerkt aan meer plezier en romantiek in de relatie, waardoor je al weer snel energie en hoop voelt en je relatie een veel betere sfeer krijgt. Het blijkt ook nog leuk te zijn om aan je relatie te werken!

Niet voor niets is deze methode al 35 jaar wereldwijd één van de meest effectieve en duurzame methoden, die relaties met recht vanuit de kern en oorzaak helpt transformeren en groeien.

Maak een afspraak